Internettiin ilmestyy vähän väliä blogi -kirjoituksia sekä muita mainintoja siitä, kuinka poliisi on tehnyt kyseenalaisen kotietsinnän ilman syytä tai vastaavasti kirjoittaja ei ole ihan varma onko metelty oikein virkavallantaholta.
Moni vastaa asiasta keskusteltaessa, että "ei koska minua, minulla ei ole mitään salattavaa". Ei näillä muillakaan ole ollut mitään salattavaa. Tosiasia kuitenkin on, että tässä ahdasmielisessä yhteiskunnassa kuka tahansa voi joutua kotietsinnän kohteeksi vain sen takia, että naapurin mummo on nähnyt huonekasvit ikkunalaudallasi. Jotenkin yleinen käsitys kun tuntuu olevan, että nuori (varsinkaan mies) ei voi kasvattaa normaaleja huone ja hyötykasveja, vaan niiden on oltava jotain laitonta.
Tähän joku järjen jättiläinen oli todennut keskusteluketjussa, että "älä pidä kasveja ikkunalaudalla". Ikkunalauta nyt vaan on paras paikka kasvien valonsaannille ja sitä kautta kasvun takaamiselle ilman, että joutuu ostamaan kalliita lamppuja ja tuhlaamaan luonnon varoja sähkövalolla vain, jotta kukaan ei epäilisi pikku jukka palmua laittomaksi.
Koska aihe nimenomaan koskee kaikkia, jotka tässä maassa asuvat tämän lainsäädännön alaisina, on hyvä tietää omat oikeutensa, jotta virkavalta ei voi toimia miten haluaa ja polkea tietämättömän kansalaisen oikeuksia, vaikka sitten vain laiskuuttaan.
Omakohtaisena kokemuksena: ystäväni kauniin chili-puutarhan, jota hän on kasvattunut siemenistä ympäri maailmaa, on jokainen kaupungin poliisipartio erikseen käynyt toteamassa lailliseksi.
1. Kotietsintä voidaan suorittaa, jos poliisilla on syytä epäillä sitä, jonka hallinnassa asunto on, rikoksesta, josta rangaistus voi olla enimmillään ainakin kuusi kuukautta vankeutta. Kotietsintää ei saa ilman syytä suorittaa kello 21 - 6 välisenä aikana. (Pakkokeinolaki 5. luku, 1 §, 2 § ja 5 §)
2. Etsintämääräys (etsintälupaa ei ole Suomessa) voidaan antaa kirjallisesti tai suullisesti. Poliisi voi suorittaa etsinnän myös ilman määräystä, kun kyseessä on kiinniotettavan tavoittaminen, jos etsittävä esine on voitu jäljittää rikoksen teosta asti tai jos etsintä ei siedä viivästystä. Kirjallinen etsintämääräys on aina esitettävä ennen kotietsinnän aloittamista. Jos etsintämääräys on annettu suullisesti tai jos määräystä ei ole, on etsinnän tarkoitus ilmoitettava ennen aloittamista. Lisäksi poliisin on pyydettäessä esitettävä virkamerkkinsä, huolimatta siitä, onko hän virkapuvussa. (Pakkokeinolaki 5. luku 3 §, Poliisiasetus 17 § ja Oikeuskanslerin ratkaisu 21.12.1992 902/1/92)
Virkamerkin esittäminen kirjattiin lakiin, koska " Poliisimiehet olivat virkapukuunsa vedoten kieltäytyneet esittämästä virkamerkkejään virkatoimen kohteena olleille henkilöille näiden pyynnöistä huolimatta."
Tämä kannattaa muistaa, sillä uutisissa on ollut nyt kohtuuttoman paljon poliiseina esiintyneitä henkilöitä, jotka ovat paljastuneet huijareiksi!
3. Sille, jonka asunnossa kotietsintä suoritetaan tulee antaa mahdollisuus olla itse paikalla tai kutsua todistaja kotietsintää seuraamaan. Vaatimuksena on kuitenkin se, ettei se saa huomattavasti viivästyttää etsinnän toimittamista tai vaarantaa sen tarkoitusta. Jos asunnon omistaja ei ole kotona, läsnäolon sallimatta jättäminen voi olla perusteltua, mutta joka tapauksessa kotietsinnästä on viipymättä ilmoitettava. Pöydälle jätetty paperilappu tai ensimmäinen ilmoitusyritys seuraavana päivänä eivät todennäköisesti täytä vaatimusta viipymättömästä toiminnasta. (Pakkokeinolaki 5. luku 4 §)
3. Saat taltioida kotietsintä tilanteen, sillä kaiken, mikä on kuultavaksi ja nähtäväksi tarkoitettu, saa myös tallentaa. Jos poliisimies yrittää kuvaamisen estää, hän estää perustuslain takaaman sananvapauden toteutumista. Kuvaamiseen ei tarvitse toisen osapuolen lupaa, ja kuvata saa, vaikka se olisi erikseen kielletty. (Korkeimman oikeuden ratkaisu 1990:36)
4. Poliisilaki vaatii poliisia käyttäytymään "asiallisesti ja puolueettomasti". Toimenpiteet on suoritettava "aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi". Poliisi ei siis saa haistatella tai rikkoa paikkoja. Suljetut huoneet ja laatikot saa avata vaikka väkisin, mutta ensin on pyydettävä avaamaan ne vapaaehtoisesti. Väkisin avattu paikka on kuitenkin myös suljettava. (Poliisilaki 1. luku 2 § ja Pakkokeinolaki 5. luku 5 §)
5. Esine voidaan takavarikoida ainoastaan sillon, kun on syytä olettaa, että se voi olla todisteena rikosasiassa. Laissa erikseen mainitaan tämän koskevan myös tietokoneen sisältämiä tietoja. Jokainen takavarikoitu esine on kirjattava pöytäkirjaan, ja takavarikosta on pyytämättä annettava todistus esineen omistajalle. Takavarikosta on myös ilmoitettava viipymättä, jos esineen omistaja ei ollut takavarikon aikana paikalla. (Pakkokeinolaki 4. luku 1 §, 7 § ja 9 §)
6. Takavarikko on päätettävä välittömästi kun se ei enää ole tarpeen, mutta kuitenkin viimeistään neljän kuukauden jälkeen, jos asiasta ei ole nostettu syytettä ja takavarikkoa ei ole haettu pidennettäväksi. Takavarikkoa voi myös vaatia tuomioistumien kumottavaksi ennen kuin syytettä on alettu käsitellä, ja vaatimus on käsiteltävä viikon mennessä sen saapumisesta. (Pakkokeinolaki 4. luku 11 § ja 13 §)
7. Tuomioistuin voi päättää tavaroiden menettämisestä tai tuhoamisesta, mutta poliisin on säilytettävä niitä takavarikon ajan sinetöidyssä säilössä ja sitten annettava ne takaisin. Vaikeasti hoidettavat esineet, kuten kasvit, voidaan kuitenkin tuhota. (Pakkokeinolaki 4. luku 10 §)
8. Itseään, kihlattuaan, aviopuolisoaan, sisaruksiaan, suoria sukulaisiaan tai heidän aviopuolisoitaan vastaan ei tarvitse antaa mitään todisteita. Tämä koskee myös tietokoneiden salasanoja. (Pakkokeinolaki 4. luku 4a §, Esitutkintalaki 27 §, Oikeudenkäyntikaari 17. luku 20 § ja 24 §)
9. Rikoksesta epäillyllä on velvollisuus jäädä kuulusteltavaksi korkeintaan 12 tunniksi. Esitutkinnassa ei saa kuitenkaan pitää pidempään kuin se on tarpeen, eli pois on päästettävä kun kuulustelut on suoritettu. Jos poliisilla on perusteet pidätykselle, voi poliisi ottaa epäillyn kiinni. Kiinniotetulle on välittömästi ilmoitettava kiinniottamisen perusteet ja kertoa oikeudesta käyttää avustajaa. Kiinniotetun voidaan velvoittaa viipymään esitutkinnassa 24 tuntia. Viimeistään tällöin epäilty on joko pidätettävä tai päästettävä menemään. Seuraavien 12 tunnin aikana ei epäiltyä voi ilman erityistä syytä velvoittaa palaamaan. (Esitutkintalaki 10 § ja 21 §, Pakkokeinolaki 1. luku 2 § ja 3 §)
10. Kaikista viranomaisen tekemistä virheistä voi kannella. Kantelu tehdään joko ylemmälle poliisiviranomaiselle, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille. Lisäksi asiasta voi tehdä rikosilmoituksen. Jos poliisi jättää noudattamatta jotakin tehtävänsä suorittamista koskevista säädöksistä, syyllistyy hän virkavelvollisuuden rikkomiseen. Poliisista tehtyjä rikosilmoituksia ei esitutki toinen poliisi, vaan tutkinnan suorittaa aina syyttäjä. (Esitutkintalaki 14 § ja Rikoslaki 40. luku 9 §)
Tiedä oikeutesi!