22. marraskuuta 2011

Nimim. Helvetin onnellinen kasvissyöjä

Olen aina ollut vähän sellainen tyttö, joka puolustaa eläinten oikeuksia loppuun saakka ja voinut pahoin nähtyäni kaltoinkohdeltuja eläimiä. Tästä syystä kaikki uutisointi eläimiin kohdistuvasta väkivallasta saa minut tolaltani. Mielenkiintoisen tästä asiasta tekee kuitenkin se, että ihmisen kohdalla en tunne samanlaista sympatiaa, enkä suinkaan ole ainut. Moni ihminen katsoo uutisia ihmisten kuolemista ajatuksella "Jahas, joko taas".  Emme jollain tasolla kykene tuntemaan sympatiaa kanssamme yhden vertaisia ihmisiä kohtaan. Tiedämme kuitenkin itse olevamme ajattelevia ja tuntevia olentoja, joilla (ainakin suurimmalla osalla) on moraali ja etiikka käsitys.

Sen sijaan raivomme syttyy, kun jotakin heikompaa vahingoitetaan omasta toimestamme. Me ajattelevat ja tiedostavat ihmiset vahingoitamme eläimiä ja lapsia, jotka ovat täysin riippuvaisia meistä. Toisin sanoen siis käytämme auktoriteetti asemaamme väärin. Samaan lokeroon voisi myös laittaa tasa-arvon ja naisten oikeuksien polkemisen. Kaukoidässä kivitetään naisia jatkuvasti ties mistä syistä ja kivittäjät ovat miehiä, joilla on auktoriteetti asema naisia kohtaan.

Surullista tässä onkin, että vaikuttaa kuin ihmisellä olisi alkukantainen halu hallita ja orjuuttaa. Ongelma vain on siinä, että koska itsensä kanssa tasavertaisia on huomattavasti vaikeampi hallita, siirretään tämä ylivoima sinne, missä vastustaja on heikompi ja häviämisen mahdollisuus pienempi. Sairasta sanon minä.

Tänä aamuna luin Oikeutta Eläimille -järjestön uutta materiaalia suomalaisilta sikatiloilta. Oli vaikea pitää kahvia sisällä samalla, kun katsoi sikojen nuolevan toistensa haavoja paskan keskellä. Myönnän, että järjestö on dramatisoinut videoitaan oikeanlaisella musiikilla ja lähikuvilla pikku possujen surkeista naamoista, mutta ei se silti kumoa materiaalin kokonaisvaltaista kuvaa laiminlyödyistä eläimistä ihmisen toimesta.

Tästä linkistä löytyy Oikeutta Eläimille -järjestön kuvaamaa materiaalia: http://vimeo.com/32455262

"Oikeus ei suostunut sikatilallisten yritykseen vaientaa kritiikkiä  - Eläinaktivistit vapautettiin lähes kaikista syytteistä" 

Julkaistujen videoiden jälkeen ainut toimi, johon järjestön mukaan on ryhdytty, on videoiden kuvaajien haastaminen oikeuteen. Muiden aktivistien syytteet hylättiin, lukuunottamatta yhtä, jonka katsottiin syyllistyneen julkisrauhan rikkomiseen yhdellä kuvatuista sikaloista. Hänet tuomittiin 20 päivän ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 1500 euroa sikatilallisen oikeudenkäyntikuluja. Sikatehtaat.fi -sivustolla julkaistuista tiloista juuri tämä sikala herätti eniten järkytystä. Mustasaaressa sijaitsevasta Erik Skoglundin sikalasta löytyi muun muassa sairaita sikoja, muiden eläinten joukkoon jätettyjä kuolleita eläimiä, purtuja häntiä, loukkaantuneita jalkoja ja likaisuutta. Eviran tarkastuksissa sikala joutui syyteharkintaan siellä havaittujen puutteiden ja ongelmien vuoksi.

Oikeutta Eläimille –yhdistyksen mukaan oikeusjutussa oli ensisijaisesti kyse yrityksestä vaientaa eläinten olot paljastaneet henkilöt. 

Video Mustasaaren sikalasta: http://vimeo.com/30383134

Jäjestön mukaan Mustasaaren tilalla käytiin kahdesti. Ensimmäisen käynnin jälkeen tilasta tehtiin eläinsuojeluilmoitus. Tilan tarkastanut eläinlääkäri ei kuitenkaan löytänyt tilasta mitään huomautettavaa (kas kummaa). Sikala kuvattiin tämän jälkeen toisen kerran, ja tilanne oli edelleen yhtä järkyttävä. Lihasikala oli erittäin likainen. Karsinasta löytyi hädin tuskin hengissä oleva eläin, jonka ympärille oli valunut sen ruumiinnesteitä. Kuolleita yksilöitä oli jätetty lojumaan karsinoihin sairaiden eläinten joukkoon. Kahdessa karsinassa oli myös mätänevä sian pää. Stressaantuneet siat purivat toisiaan hännistä. Karsinat olivat äärimmäisen täynnä, joten eläimillä ei ollut juuri tilaa liikkua.
Eräs sika oli maannut paikallaan niin kauan, että sen kylki oli painunut litteäksi. Maata vasten painuneella puolella oli haavaumia. Sian kylkiluut näkyivät selvästi. Lisäksi kahdella sialla oli murtunut jalka, yhdellä oli silmätulehdus ja joillakin oli paiseita. Ulkoa löytyi myös kuolleita eläimiä, sikojen luita ja hajoamistilassa olevia ruumiita.

Mutta mitä vastaa tähän Maa- ja metsätalousministeriö (MTK). Heidän mukaansa sikatilojen oloja on parannettu vuonna 2009 julkaistujen videoiden jälkeen, suomalaiset tilat ovat paremmassa kunnossa kuin muualla Euroopassa ja Helsingin eläinlääketieteellisen tiedekunnan teettämän tutkimuksen mukaan, johon kuului noin 7% Suomen sikatiloista, Suomen tuotannon vahvuuksia tuloksissa olivat eläinten terveys, käyttäytyminen ja olosuhteet.

Okei. Miten voidaan vedota siihen, että valtaosa sikaloista on hyvässä kunnossa? Tai tutkimukseen joka kattaa 7% Suomen sikaloista? Eihän tämä silti voi mitenkään oikeuttaa niiden muutaman sikalan toimintaa, jotka kaltoinkohtelevat eläimiä. Mielestäni tässä nyt MTK takertuu ihan väärään kohtaan koko asiassa. Enkä oikeastaan ymmärrä miksi. Miksi vedotaan tälläiseen, kun yhtä hyvin voitaisiin todeta, että "Oho, onpa tilanne päässyt pahaksi. Tämä korjataan!" Kai MTK sitten hyötyy jotenkin tästä linjauksestaan. Kenties saa ilmaiset joulukinkut?

Pöyristyttävin kommentti MTK:lta kuitenkin oli keksimänsä syy koko tilanteelle."MTK:stä myönnetään, että sikatiloilla voi olla ongelmia, koska lihantuotannon kannattavuus Suomessa on tällä hetkellä erittäin heikko. Taustalla voi olla taloudellisia ja työssä jaksamisen ongelmia, jotka ovat tällä hetkellä valitettavaa arkipäivää monella suomalaisella kotieläintilalla." Kysynpähän vain, että MIKÄ HELVETIN SYY tämä on oikein olevinaan? Eihän voi mitenkään olla oikein ajatella, että koska Matilla menee nyt vähän huonosti ja hän ei jaksa hoitaa eläimiään, niin se on ihan ok, kunnes tilanne parantuu.

Tämä on taas niitä aamuja, kun olen helvetin onnellinen kasvissyöjä. 

Lähteet:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011112114798447_uu.shtml
http://www.iltalehti.fi/nettitv/?32314185
http://www.oikeuttaelaimille.net/www2/lang-fi/ajankohtaista/tiedotteet/330-oikeus-ei-suostunut-sikatilallisten-yritykseen-vaientaa-kritiikkiae
http://sikatehtaat.fi/sikalat/mustasaari-2
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011112114799243_uu.shtml 

2 kommenttia:

  1. "Okei. Miten voidaan vedota siihen, että valtaosa sikaloista on hyvässä kunnossa? Tai tutkimukseen joka kattaa 7% Suomen sikaloista? Eihän tämä silti voi mitenkään oikeuttaa niiden muutaman sikalan toimintaa, jotka kaltoinkohtelevat eläimiä."

    Ei tällä voidakkaan puolustaa noita muutamia tiloja, mutta ei tämä myöskään oikeuta demonisoimaan KAIKKIA sikatiloja/lihatuotantoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaaminen näköjään hieman kestää, kun viestit on menny roskapostin sekaan... Vaikka en lihaa tykkääkään syödä (ihan henkilökohtasista syistä)en katso pahalla luomusikaloita ym. joissa possut saa elää mukavan elämän pihvinä oloa odotellessa. Surullinen tosiasia vain on tällä hetkellä, että valtaosa sikaloista, kanaloista ym. on rahanteko paikkoja, joissa rahaa tehdään eläinten kustannuksella. Ennen kuin tämä asia on korjattu, on hirveän vaikea erottaa kenen lihaa sitä uskaltaa ostaa ja kenen ei! Toisinsanoen vastuulliset lihatuottajat kärsii niiden toiminnasta, jotka ei jaksa välittää.

      Poista