22. helmikuuta 2012

SSRI-lääkkeiden uudet tuulet

Lukuisat eri lehdet ovat tänä aamuna raportoineet masennuslääkkeiden uusista haittavaikutuksista. Ilmeisesti vasta nyt on herätty tutkimaan äidin rakausaikana käyttämien masennuslääkkeiden vaikutusta syntyvään lapseen neurologisten kehityshäiriöiden kannalta.

SSRI-lääkkeiden (Selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä) epäillään vaarantavan syntyvän lapsen terveyden jo keskiraskaudesta alkaen. Eläinkokeilla tehtyjen tutkimusten mukaan sikiön keskushermosto voi olla hyvinkin herkkä lääkkeille. Jo aiempien eläimillä tehtyjen tutkimusten mukaan on todettu, että raskauden loppuvaiheessa käytettynä SSRI-lääkkeet aiheutavat jälkeläisillä ahdistus- ja masennuskäyttäytymistä eli juuri niitä oireita, joita lääkkeillä yritetään hoitaa. Tutkijoilla on myös ollut tiedossa, että SSRI-lääkkeille raskauden loppuvaiheessa altistuneet lapset voivat oirehtia ja tarvita erityisvalvontaa. Huslabin erikoislääkäri Heli Malm kertoo Turun Sanomissa, että vauva voi olla syntyessään mm. ärtynyt ja lääkkeiden vaikutuksen alainen tai kärsiä vieroitusoireista. Laaja kansain välinen tutkimus aikookin nyt selvittää äidin SSRI-lääkkeiden käytön yhteyttä lapsen neuroottisiin häiriöihin, ahdistushäiriöihin, oppimisvaikeuksiin tai masennukseen. Lapsia seurataan 15-vuotiaiksi asti.Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n sivuilta myös neuvotaan, ettei naisten tulisi käyttää SSRI-lääkkeitä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, sillä ne voivat johtaa siihen, että vauvan sydämen väliseinään jää aukko. (sori, epämääräisestä artikkelista!)

Lehdessä kerrotaan myös, että noin 4-6 prosenttia raskaana olevista naisista käyttää masennuslääkkeitä. Vielä 2000-luvun alussa heitä oli vain noin prosentin verran. Erityisesti SSRI-lääkkeitä käyttää yhä useampi, koska niillä uskotaan levan vähemmän haittavaikutuksia kuin vanhoilla lääkkeillä (trisyklisiin masennuslääkke). Erikoislääkäri Heli Malm kuitenkin muistuttaa, että masennuslääkkeet eivät ole yleislääkkeitä, vaikkakin odottavan äidin masennus on aina hoidettava, sillä hoitamaton depressio on selvä riski lapselle.

Huvittavaa tässä kaikessa on, että mm. Wikipedian mukaan SSRI-lääkkeitä käytetään myös pakko-oireisen häiriön tai paniikkikohtausten, bulimian, ja sosiaalisen fobian sekä kroonisen kivun ja ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon. Eli aika moneen vaivaan. Samasta tekstistä käy myös ilmi, että 2000-luvun jälkipuolella tuli tietoon, että lääketehtaiden rahoittamia masennuslääketutkimuksia on julkaistu vuosien varrella valikoivasti, siten että negatiivisen tuloksen antaneet tutkimukset on jätetty lähes systemaattisesti julkaisematta.

Vaikka SSRI-lääkkeitä mainostetaankin pienemmillä riskeillä kuin vanhoja Trisyklisiin masennuslääkkeitä, ei näidenkään lääkkeiden sivuvaikutuksilta voi välttyä. Itse syön Ratiopharman Citaloprameja ja yhden päivän väliin jättö 60mg annoksessa tietää tuskaista päivää henkisten vieroitusoireiden takia. Minulla näitä ovat olleet minuutin sisällä viiteen kertaan vaihtuvat tunteet surusta vihaan ja kauhuun. Ja tunne, että pää pimahtaa, jolloin pelkään etten pysty kontrolloimaan itseäni. Ystäväni, joka syö samoja lääkkeitä, on myös yrittänyt ihan tarkoituksella portaittain lopettaa lääkityksen, mutta fyysiset vieroitusoireet, jotka ilmaantuvat parin viikon sisällä, ovat aivan liian tuskaisia.

Suurinosa tutkimuksista SSRI-lääkkeiden sivuvaikutuksista käsittelee seksuaalisuutta ja sukupuolielämää. Uusimpien, aiempaa kattavampien, ihmisillä tehtyjen tutkimusten mukaan SSRI-lääkkeet aiheuttavat sukupuolielämän häiriöitä jopa 60-98 prosentille potilaista. Sukupuolielämän häiriöt voivat ilmetä sekä miehillä että naisilla seksuaalisen halun, kiihottumisen, tuntoherkkyyden tai nautinnon vähenemisenä tai täydellisenä katoamisena. Miehillä SSRI-lääkkeiden käyttö voi lisäksi viivästyttää siemensyöksyä, ja pitkäaikaiskäytön lopettaminen saattaa aiheuttaa taipumuksen saada ennenaikainen siemensyöksy. Wikipedian mukaan SRI-lääkkeet aiheuttavat myös vähintään 10–15 %:lle potilaista motorista levottomuutta, ahdistuneisuutta, kiihtyneisyyttä tai unettomuutta. SSRI-lääkkeet saattavat aiheuttaa myös vapinaa tai kiusallisen voimakasta hikoilua. Lisäksi SSRI-lääkkeet voivat lisätä vatsa- ja pohjukaissuolen haavojen vuotoa tai muuta verenvuotoalttiutta. SSRI-lääkkeiden käyttö lisää niin ikään luunmurtumien riskiä ja voi aiheuttaa akatisia-tyypin pakkoliikkeitä. Alle 18-vuotiailla potilailla SSRI-lääkkeet saattavat lisätä itsetuhoisuutta ja aggressiivisuutta.

Vieroitusoireista puolestaan kerrotaan, että niiden ilmaantumisen todennäköisyys ei liity potilaan ikään taikka siihen, minkä sairauden johdosta potilas on lääkettä nauttinut. Lääkehoidon pituus sen sijaan lisää vieroitusoireiden riskiä eli toisinsanoen pitkäaikaisesta käytöstä elimistö jää koukkuun. SSRI-lääkkeiden kerrotaan aiheuttavan lopetusoireina tasapainohäiriöitä, puutumisoireita ja sähköiskun kaltaisia tuntemuksia (sähköiskuista ystäväni kertoi juuri toissapäivänä minulle). Yleisiä oireita ovat myös väsymys, univaikeudet, painajaisunet, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, tuntoharhat, päänsärky ja hikoilu. Ruuansulatuskanavaan kohdistuvina oireina ilmenee lisäksi pahoinvointia, mahakipuja ja ripulia. SSRI-lääkitys on lopetettava asteittain annosta pienentämällä muutaman viikon tai kuukauden kuluessa, jotta vieroitusoireet jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Asteittainen lopettaminen ei kuulemme tee vieroitusoireista yhtään sen siedettävämpiä, joten en halua edes tietää mitä yht'äkkinen lopettaminen saisi aikaan!

Ja kyllä! tässä ei edes vielä ollut kaikki! Tutkimuksien mukaan SSRI-lääkkeiden teho on huomattava vakavassa masennuksessa, mutta lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa placebo-lääkkeiden tasoa. SSRI-lääkkeet ovat keskimäärin 25-18% tehokkaampia kuin lumelääke lievän- ja keskivaikean masennuksen hoidossa, kertoo Helsingin Sanomat 19.7.2011.Minullahan siis on todettu vain keskivaikeamasennus.

Jokatapauksessa, en haluaisi syödä näitä, mutta pelkään lopettaa. Elämä on!

2 kommenttia:

  1. Noiden lääkkeiden riskejä pitäisi tuoda paljon enemmän esille.

    Niillä voi olla myös pysyviä haittavaikutuksia, jotka on hyvin tiedossa, mutta niistä vaietaan kiltisti:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Post-SSRI_sexual_dysfunction

    http://www.youtube.com/watch?v=9-6pmsVOe3g

    Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun samaa lääkettä, jota käytetään masennuksen hoidossa, käytetään myös seksiriippuvuuden hoidossa. Eli siis hyvin on tiedossa mitä pilleri voi pahimmillaan saada aikana. Lääkäri ei toki vaivaudu masentuneelle kertomaan, että se ainutkin ilo, joka elämässäsi on saattaa kadota.

    Lääkärit määrää pillereita aivan liian helposti ja yhä nuoremmille. Kaksi viikkoa kestänyt alakuloisuus ei todellakaan ole merkki vielä mistään masennuksesta.

    Nuo lääkkeet saattavat muuttaa aivojen rakennetta pysyvästi ja se kai niiden tarkoituskin on, jotta masennus ei uusiutuisi.

    Moni päätyykin lääkkeiden lopettamisen jälkeen syömään pillereitä uudelleen, kun ei enää osaa elää sen alkuperäisen OMAN mielensä kanssa.

    Olen sitä mieltä, että nuo lääkkeet koukuttaa tavalla tai toisella. Ne sotkevat aivojen luonnollisen tasapainon siihen pisteeseen, että tarvitset pillereitä lopun elämäsi, jotta aivot toimisi normaalisti.

    Huolestuttava ilmiö on myös se, miten teinitytöillä on oikein trendinä olla "hullu". Asialla brassaillaan ympäriinsä, joka kertoo jo sairauden todellisen tason... Tuskinpa kukaan oikeasti sairas asialla hirveästi kehuskelee. Ja lääkärit toki määräävät näillekkin lääkkeet, kun ovat niin turvallisia.

    Silloin kun ssri-lääkkeet tuli käyttöön, niin niitähän jaettiin ilmaiseksi arvauskeskuksissa "onnellisuus pillereinä" joilla ei ole MITÄÄN haittavaikutuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mieltä olen. Puhuin juuri oman terapeutilleni kanssa, että epäilen SSRI-lääkkeideni aiheuttavan minulle puolet ongelmistani, sekä kerroin vieroitusoireiden voimakkuudesta. Hän lupasi konsultoida lääkäriä, mutta en jotenkin jaksa uskoa, että lääkäri löytää mitään vikaa lääkityksestäni. Terapeutti myös käytti sana muotoa "Niin, onhan niitä korvaavia vahvempia lääkkeitä olemassa" - Juu ei kiitos mitään 'vahvempia' lääkkeitä!

      Tästä lopettamisesta myös ystäväni kertoi: hän oli yrittänyt lopettaa pikkuhiljaa vähentämällä lääkitystä, kuten ohje kuuluu, mutta vieroitusoireet olivat tosiaan niin sietämättömät ja niin pitkä kestoiset, että hänen oli pakko jatkaa lääkitystä. Tämä pistää itsekin miettimään, että mikähän minua odottaa?

      Tuosta trendi villityksestä en ollut kuullut, mutta onhan se toisaalta ihan loogista kun ajatellaan miten pahoinvoiva tämä yhteiskunta on:

      "1970-luvulla koko Suomen sanottiin kärsivän "borderline"-syndroomasta, seuraavaksi maahamme saapui "burnout", eli uupumus, jota valitteli yksi jos toinenkin julkkis mediassa. Uusin "trendi" on kaksisuuntainen mielialahäiriö.
      Katriina Perkka-Jortikka toteaa Uuden Suomen näkökulmassaan mielialahäiriöiden leviävän trendien mukaan."

      Yhtä iso kuin trendikkäät sairaudet on myös lääkefirmojen kassavirta. Tottakai joka vaivaan tungetaan nappeja, jotta porukka saisi niistä sivuoireita, joihin joutuisi ottamaan lisää nappeja. Sama pätee noiden lisäaineiden kanssa, jos porukka ei vetäisi niin paljon niin pitkälle jalostettua ruokaa täynnä lisäaineita, ei olisi puoliakaan sairauksista (esim. syövät ja suolistosairaudet).

      On todella raskasta uida tällä pallolla vastavirtaan, mutta pakko se on yrittää!

      Poista