19. huhtikuuta 2012

Tässä on jotain mätää..!

Verkkosivuilla on tänä aamuna törmännyt uutiseen, jonka mukaan suomalaiset heittävät vuodessa roskiin koko ruuan valmistusketjun aikana keskimäärin 330–460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Tämä jakaantuu niin, että elintarviketeollisuuden osuus on noin 100 miljoonaa kiloa ja kotitalouksien osuus 120-160 miljonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Yhteensä hävikki on 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta ja ruokateollisuuden oma hävikki on noin 3% sen tuotantovolyymista.  Jos lasketaan koko hävikin mukaan tämä tarkoittaisi suurinpiirtein 75kg roskiin heitettyä ruokaa suomalaista kohden. Mikä on todella paljon. Siltikin kansainvälisessä vertailussa suomalaiset heittävät vähemmän ruokaa roskiin, sillä euroopassa ja länsimaissa hävikki on jopa 200kg henkeäkohti.


Ystäväni laski, että jos hän saa hyvänä päivänä syödäkseen 500g ruokaa, tarkoittaisi se sitä, että hän teoreettisesti heittäisi 150 päivän ruoat roskiin vuodessa. Tulin itsekin siihen tulokseen, että ei minulla ole varaa heittää ruokaa roskiin ollenkaan, joten kuka siis heittää minunkin puolestani sen yli 70 kg?

Laskeskelun ohella todettiin, että 2,4 suomalaista söisi yhtä suomlaista kohden ilmaiseksi tällä poisheitto ruualla.

Kun ajatusta vielä jatkettiin, niin alle 1500e kuukausipalkalla ei ole edes varaa ostaa niin paljon ruokaa, että sitä voisi kipata melkein 100kg tunkiolle. 75kg ruokaa vuodessa tarkoittaa kuitenkin vähän yli 200g päivässä ruokaa roskiin. 200g ruokaa puolestaan maksaa noin 18snt-12e, jos oletetaan, että ruoan hinnan keskiarvo on 2e, tarkoittaa se halvimmillaan 710e ruokaa roskiin vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaiset heittävät vuodessa 3692000000 euron arvosta ruokaa roskiin. Tämä 3 miljardia 692 miljoonaa euroa tarkoittaa yli 10 miljoonaa euroa päivässä.

Herää kysymys, mistähän tämän meidän pienen maamme kannattaisi säästää tässä leikkausten keskellä? Onko meillä kenties olemassa jokin täysin turha menoa erä? No oikei, niitä on toki useita, mutta silti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti