23. elokuuta 2012

Kyllähän uuno Uunon tunnistaa.


Silmäni on taas parin viime päivän aikana avattu ihmisten toimesta, jotka eivät omiaan osaa avata. Kun ymmärtää kuinka sokeita ihmiset ovat omasta valinnastaan tai koska eivät muuta osaa, auttaa tämä ymmärtämään maailman tilaa.

Tulin eilen aamu seitsemän aikaan kuunnelleeksi YleXn lähetystä samalla kun pyöräyttelin pari tusinaa sämpylöitä vitriiniin neljällä eri täytteellä. Kyseisessä lähetyksessä oli kilpailu, johon otettiin kaksi kilpailijaa (tässä tapauksessa olivat vielä mies ja nainen kyseessä). Kilpailijoilta kysyttiin "mitkä ovat Portugalin rajanaapurit". Kumpikaan kilpailijoista ei tiennyt vastausta kysymykseen edes silloin kun kysymysmuoto armeliaasti vaihdettiin yksikköön. Lopulta nainen osasi kertoa oikean vastauksen, kun hänelle annettiin vihje "Uunokin on käynyt siellä". Noh, kyllähän uuno uunon tunnistaa. Jäin itse suu auki tuijottamaan sämpylöitäni. Miten tämä tietoaukko on mahdollista kahdella ihmisellä samassa kilpailussa? Kyllä minä ymmärrän, jos maantieto ei ole koulussa jaksanut kiinnostaa, mutta tuo Euroopan kartta on kyllä nyt viimeiset kaksi vuotta ollut joka lehden sivuilla vähintään Euroopan kriisiä käsittelevien juttujen yhteydessä. Voimmeko siis olettaa että näitä henkilöitä ei ole kiinnostanut edes Euroopan tila sen mahdollisesta hajoamisesta puhumattakaan? Jos näitä ihmisiä ei ole kiinnostanut oman maanosan tapahtumat, niin tuskin on kiinnostanut globaalitkaan tapahtumat.

Ja tämän kaiken jälkeen ihmetellään kuinkas kävikään niin, että elokuussa on käytetty jo tämän vuoden luonnonvarat loppuun. Aika jännää.

Toinen leukani aukiloksauttaja oli kokkina toimiva työkaverini (vieläpä nuori nainen), joka silmät loistaen kertoi kuinka hän juo light limppareita ja laittaa makeuttajaa sokerin tilalle kahviin, jotta ei tulisi käytettyä liikaa sokeria. Kuuntelin kohteliaasti hetken ja kysyin oliko hän koskaan kuullut aspartaamista tehdyistä tutkimuksista, joiden mukaan se on todella myrkyllistä elimistölle. Kävi ilmi, että menin asioissa huomattavasti liian pitkälle; tämä työkseen ruokaa laittava naisihminen ei ollut koskaan kuullut sanaa 'aspartaami'.

Jään siis taas kerran miettimään keiden keskellä oikein elän. Tämä saa minut kaipaamaan lomaa tästä kaikesta. Minulle vieläpä tyrkytetään loistavia ideoita lomalle, jos vain olisi kolme viikkoa aikaa eli vapaata töistä.

"Matkaan kuuluu viikko tai kaksi vapaaehtoistyötä merikilpikonnaprojektissa Phra Thongin saarella, jota seuraa viikko rentoutumista hotellilomalla Khao Lakissa."

Ideana on siis viettää pari viikkoa suojellen uhanalaisia kilppareita ja viikon verran samoilla omilla teillään, vitut minä siitä rannalla makaamisesta, jolla ihmisiä tähän houkutellaan. En ole oikeastaan koskaan pitänyt turistirannoilla löhöilystä, joten tämä kuulosti heti huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta Thaimaan lomaksi.

" Vapaaehtoisen tehtäviin kuuluu mm. kilpikonnien pesintärantojen monitorointi, joka voi tarkoittaa 5-10 kilometrin aamukävelyitä pehmeällä rantahiekalla " - Olen myyty.

Harmi vain, että tänne olisi lennettävä, sillä Finnmatkat on järjestäjänä ja maateitse matkaan kuluisi muutamia viikkoja. Kysymykseksi jääkin korvaako kaksi viikkoa kilpparien kaitsemista lentomatkan aiheuttamat ilmasto päästöt? En tiedä.

Jään siis pyörittelemään aamiaissämpylöitä tänne ja pohtimaan kuinka mukavaa on kun ei ole lappuja omilla silmillä.






2 kommenttia:

  1. En mäkään tiedä toista Portugalin naapuria vaikka olen siellä käynytkin.

    VastaaPoista