14. heinäkuuta 2016

Bakedexcuses/Tekosyyleipoa: Kookos-mokkapalat


Tykkään leipoa
Sunnuntai on täydellinen leivontapäivä
Sunnuntai on tekosyy leipoa
Rakkaudella leivottua ei halua piilottaa
Rakkautta haluaa jakaa pienien leivosten muodossa
Vein uudelle työpaikalle leivoksia piristämään alkavaa viikkoa

Jokunen innostui

"Ihania!"
"Saako toisen?"
"Ihan kuin äidin tekemiä!"
"Mokkapaloja jesh!!"

Jokunen nyrpisti nenäänsä

"En syö makeata"
"En tykkää"
"Ei voi olla hyviä, en maista"
"Et voi tuoda leivonnaisia töihin, me lihomme."
"Ei oikeaa sokeria tai voita?? En maista!"

Fok Julle Naaiers!
I'll eat them by my self!



Kookos-mokkapalat

(gluteiiniton, maidoton, maut on!)

Taikina:
4 luomukananmunaa
3dl ruokosokeria
4dl glut. jauhoseosta
3rkl tummaa luomukaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
100g kookosöljyä
1 1/2dl kookosmaitoa

Kuorrute:
300g tomusokeria
4rkl tummaa luomukaakaojauhetta
4rkl vahvaa kahvia
1/2dl kookosöljyä

Koristeeksi:
kookoshiutaleita

Valmistusohje:
Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita hyvin ja lisää kookosmaito sekä kookosöljy. Levitä tasaisesti korkea reunaiselle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 225°C n. 15min. Voit tökätä tulitikun keskelle leivosta, jos taikinaa ei tartu puutikkuun, se on valmis. Anna jäähtyä kunnolla. Kuorrutetta varten sulata kookosöljy kattilassa, lisää kahvi, kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos seos on kuumaa, anna jäähtyä sen verran, että se vähän jämähtää. Levitä jähmeä kuorruteseos pohjan päälle keskeltä alkaen. Kuorrute valuu automaattisesti kohti reunoja ja vähän ylikin (siksi korkea reunainen uunipelti). Anna hetken aikaa jähmettyä ja ripottele kookoshiutaleita pinnalle. (Jos hiutaleet laittaa liian aikaisin ne sulaa kuorrutteen sisään, jos liian myöhään eivät tartu, kokeile!) Siirrä koko kakku jääkaappiin jäähtymään. Kun kuorrute on kovettunut, leikkaa se neliöiksi. 


Kokemukseni mukaan gluteiinittomien leivosten kuohkeus on kiinni kunnon muna-sokeri vaahdosta. Jos vaahto ei ole jämäkkää ja kuohkeaa, leivoksen rakenteesta tulee tiivis ja sahajauhomainen suussa, kuten niin usein kaupan valmiissa glut. leivonnaissa.

Kuorrutetta levittäessä kannattaa vedellä esim. "nuolijalla" hyvin kevyin ja varovaisin liikkein, sillä pohjan pinta lähtee helposti kuoriutumaan mukaan, mikä vaikuttaa ratkaisevasti estetiikkaan.
Samoin kakkua ruuduiksi leikatessa, kannattaa kokemukseni perusteella käyttää isoa keittiö veistä ja nostella mahdollisimman vähän, sillä tässäkin vaiheessa kakkupohjan pinta kerros yrittää kuoriutua irti kuorrute mukanaan. Tekemällä pieniä liikkeitä tämän saa kuitenkin vältettyä ja loppu tuloksena on kauniita paloja.

Bon Appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti