6. toukokuuta 2012

Reilupeli on perseestä

Teen nyt valtavan poikkeuksen ja kirjoitan tänne urheilusta näin MM-lätkän "huumassa". Tosiasia kuitenkin on, että epäoikeudenmukaisuudet eivät katso aikaa tai paikkaa.

Urheilijoille kun painotetaan koko ajan reilunpelin perään ja vahditaan douppien käyttäjiä ym. Entäpä sitten jos epäoikeudenmukaisuuden kohteeksi joutuvatkin fanit kisajärjestäjän toimesta? Minne unohtuu se reilupeli pukumiesten päätöspöydissä, kun euron kuvat kuvioittavat jokaisen paperin reunoja?

Yleisesti fiaskoksi muodostuneen avausottelun arvioi paikanpäältä käsin 

"Mitä jäi käteen?
(Haluan kuitenkin aloittaa kolumnini hiljaisella hetkellä urheilutunnelman muistolle.)
(Noin. Kiitos.)"

Pureudun nyt odotetun ja hehkutetun kotiottelun epäoikeudenmukaisuuksiin, joiden kohteiksi leijona-fanit joutuivat. Koko fiaskohan sai alkunsa lippujen hinnoittelusta, joka oli niin korkea, että sillä jätettiin surutta kaikki aidot leijona-fanit ulkopuolelle. Ne tosi fanit, jotka olivat saaneet haalittua rahat piippuhyllyn lippuihin, eivät kuitenkaan onnituneet saamaan ääntään kuulumaan edes VIP-katsomoon saakka, joko laskelmoidusti tai vahingollisesti.

Aivan ensimmäiseksi kisojenjärjestäjä ja isäntä Kalervo Kummola saa puhetta pitäessään voimakkaat buuakset yläkatsomosta kisojen selkeän rahan-ahneuden johdosta. Tämä jää kuitenkin televisiolähetyksen ulkopuolelle, sillä kuvaaja keskittyy kuvaamaan VIP-passeilla varustettuja shampanjan hörppijöitä "katkarapukatsomossa", täältä kun annetaan asiallisen akateemiset aplodit isännälle. Nämä VIP-vieraat, jotka oli selkeästi tärkeämpi saada paikalle kuin normikansa, huomasivat puolestaan hetken ottelua seurattuaan, että alakatsomossa ei saa juoda tai hoitaa bisnesasioita, minkä seurauksena piippuhyllyn tosi-fanit saivat seurata kuinka alakatsomo tyhjeni aina 5 minuuttia ennen jokaisen erän loppua. Myös viimeisessä erässä, vaikka ottelun tilanne oli vain 1-0.

Tosiaan, katsomo näytti kutakuinkin tältä Suomen pelissä.
Kuva: http://twitpic.com/9hk19q

Entä mitäpä sitten tapahtui, kun leijona-fanit päättivät ilmaista mielipiteensä tästä rahanahneudesta? Televiosio lähetyksen ulkopuolella tapahtui myös niin, että USA-Ranska pelissä ilmaiseksi ihmisille tuputettujen lippujen mukanaan tuomat fanit toivat katsomoon ison plakaatin, jossa luki "Problem, Kal€?". 

Plakaatti päätykatsomossa ennen katoamistaan.
Kuva: http://twitpic.com/9hk4ek

Seppäläkin kerkesi jo ihmetellä, miten protestimieliala kuoli niin nopeasti plakaatin kadottua katsomosta. Todellisuus paljastui kuitenkin, kun samaisessa katsomossa ollut leijona-fani kertoi Seppälälle sähköpostilla, että "kisajärjestäjän järjestysmiehet olivat hakeneet Kummolaa kritisoineen lakanan pois. He perustelivat noutoreissunsa sillä perusteella, että katsomoon kuuluvat vain kannustavat lakanat ja fanikyltit".

Siis mitä? Olisin minäkin ymmärtänyt plakaatin poiston, jos siinä olisi tosiaan ollut jotain huonolla maulla tehtyä, käsittäen kaiken loukkaavan ja alatyylisen tai siihen viittaavaa, mutta ei.

Seppälää lainatakseni: ”Kaikki loves ilmaveivi” on hyvä, mutta ”Onko maha täynnä, Kummola?” huono. Ensimmäinen kyltti jätetään näkyville, toinen poistetaan vähin äänin lähimpään roskakoriin. 

Miten voi olla, että MM-kisajärjestäjät yrittävät ihan oikeasti hiljentää kritiikin katsomosensuurilla, ja Kummolan väki saa ilmeisimminkin itse päättää, mikä on oikea tapa kannustaa joukkuetta ja osoittaa mielipiteitään. Kyllä, nyt kuulostaa sananvapauden määritelmältä!

Reilupeli on perseestä: ensin hinnoitellaan fani-kansa ulos Areenalta ja sitten vielä kielletään mielipiteiden esittäminen julkisesti, jos ne eivät ole järjestäjien mielestä hyväksyttäviä ja tarpeeksi positiivisia ja ylistäviä. 

Miksi siis Areenalta ei tosiaan käännytetty pois kakkia muita kuin VIP-passin omistajia jo alunperinkin?

2 kommenttia:

  1. Eikä vaan lakanoita poisteta :(

    http://www.youtube.com/watch?v=RTsZEbK5rIY

    VastaaPoista