2. joulukuuta 2011

Brinicles

Brinicles on englantia ja tulee sanoista brine (suolavesi) ja icicle (jääpuikko). Brinicles on siis toisin sanoen ilmiö, joka tapahtuu kun merijäästä irtoava erittäin suolapitoinen vesi uppoaa kohti pohjaa. Tietyissä olosuhteissa selvästi alle nolla-asteisen suolavesipilven ympärillä oleva merivesi jäätyy ja syntyy jäämuodostelma, joka kasvaa alaspäin. Kun se yltää pohjaan asti, se muodostaa jääkerroksen, joka jäädyttää hengiltä kaiken mihin se koskee, muun muassa meritähdet ja merisiilit.



Videomateriaalia Antartiksella kuvatusta ilmiöstä BBC:n netti sivuilla:

http://www.bbc.co.uk/nature/15835017

BBC:n Frozen Planet -dokumenttisarjan kuvaajat Hugh Miller ja Doug Anderson onnistuivat tallentamaan ilmiön nyt ensimmäistä kertaa videolle. He asensivat kuvauslaitteistonsa Little Razorback -saaren vesiin lähelle Etelämantereen Rossinsaaristoa huomattuaan, että olot "jäävesipuikon" muodostumiselle olivat otolliset.



Kuinka briniclet muodostuvat sitten? Tähän on vastannut Dr Mark Brandon, joka on Polar oceanographer eli minun englanninkielen taidollani jonkinlainen napapiirin meritutkija. Brandon kertoo, että jäätyvä merivesi ei tee jäätä samalla tavalla kuin pakastimemme. Sensijaan merivesi jäätyy kiinteäksi ja tiheäksi höyhenmäiseksi klöntiksi, joka on enemmänkin merivedestä läpimärkä pesusieni, joka koostuu pikkuruisesta verkostosta suolavesi kanavia.Talvella ilman läpötila kun on helpostikin alle -20C, mutta meri vesi on vain noin -1,9C. Tästä seuraa se, että lämpö nousee lämpimämmästä merestä hyvin kylmään ilmaan ja muodostaa näin uutta jäätä pohjalta käsin. Tässä uudessa muodostuneessa jäässä suola on keskittynyt ja puristunut suolakanaviksi ja koska se on todella kylmää ja suolaista, on se myös tiheämpää, kuin alla oleva merivesi. Tuloksena on, että suolavesi uppoaa tiivistyvänä höyhenmäisenä klönttinä. Kun tämä erittäin kylmä suolavesi jättää jälkeensä merijäätä, samalla se jäädyttää uutta merivettä, jonka kanssa pääsee kosketuksiin. Tästä muodostuu hauras tuubi jäätä laskeutuvan höyhenmäisen klöntin ympärille , joka kasvattaa niin kutsutun briniclen eli "jäävesipuikon". Brinicleja ilmaantuu molemmilla navoilla, mutta täytyy olla todella tyyntä, jotta ne pääsevät muodostumaan.





Lähde:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011112314812286_ul.shtml?fb_ref=flb&fb_source=other_multiline
http://www.bbc.co.uk/nature/15835017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti