6. joulukuuta 2011

Pettäminen ja puhuminen kumoavat toisensa

"Jos on puhetta, ei tarvitse pettää. Jos on pettänyt, ei jää paljoa puhuttavaa." -Hymymyrsky-

Kaikki mitä luemme pettäjistä ja petetyksi tulleista kesittyvät aina joko pettäjän syihin ja ongelmiin tai petetyksi tulleen tuntemuksiin ja ajatuksiin. Onko siis olemassa lähdettä, joka katsoisi näitä kolikon kahta puolta tasavertaisesti ja joka ei tuomitsisi kumpaakaan tekstissään, vaikka omaisikin vahvan mielipiteen asiasta. En tiedä onko tätä jo tehty, mutta kohta on ainakin yritetty. Hyvät naiset ja herrat: yritän kertoa teille nyt objektiivisesti mitä tapahtuu, kun toinen pettää.

Aihe on ollut muutenkin paljon tapetilla, kun syksyllä Suomeenkin rantautunut varatuille tarkoitettu deittisivusto Victorie Milan tähdittää iltapäivälehtien otsikoita. Henkilökohtaisesti en mitenkään voi sulattaa tai edes hyväksyä moista sivustoa, joten päätin ottaa asiasta selvää, jotta voin pysyä kannassani puhtaalla omallatunnolla.

Googlaamalla Viktoria Milanin lävähtää ruutuun seuraavat mainos tekstit: ”Suosittu treffisivusto varatuille”, "Elvytä intohimosi. Hanki salasuhde!” ja ”Liity ilmaiseksi. 100% nimettömänä ja luottamuksella”. En tiedä muista, mutta minusta on ehkä hieman tekopyhää puhua 100% luottamuksesta pettämiseen tähtäävällä deittisivulla.
Nämä asiat ovat kuitenkin olleet tiedossa jo syyskuusta. Miksi siis Victoria Milan on taas uutisissa? Koska he ovat lanseeranneet sivujensa yhteyteen ohjeet, kuinka et jää kiinni sivuston käyttämisestä. Tämä on varmasti pettäjille ja jännityksen hakijoille suurikin uutinen, vaikkakin ohjeet ovat sen verran itsestään selvät, että voin sieluni silmin nähdä, että ne on tehty ajatellen isäni kaltaista keski-ikäistä tietokoneista ymmärtämätöntä suomalaista miestä, joka netin avulla haetaan kotoaan kaljan ja kirveen luota pettämään.

Sivusto kehottaa pienentämään kiinnijäämisen riskiä seuraavasti:

- vältä pikkujoulukaudelle tyypillistä tonttuilua ihmissuhteissa ja etsi salaista seuraa anonyymina
- suojaa tietokone salasanalla
- käytä erillistä selainta
- älä tallenna käyttäjätunnusta ja salasanaa selaimelle
- tyhjennä sivuhistoria aina käytön jälkeen
- luo erillinen sähköpostiosoite vain deittipalvelua varten
- sivusto tarjoaa työkalun, jolla omaa kuvaa voi blurrata tunnistamattomaksi

Näillä eväillä siis ilmeisesti onnistuu pettäminen, sillä pikkujoulukauden alkaessa deittisivuston kävijämäärä on noussut 20%. Muutoin sivustolla on jo käyttäjiä Suomessa 70 000, joista 70% on miehiä. Ehkä huvittavinta on, että yrityksellä on ihan oikeasti tavoitteena vuoden kuluttua saada 200 000 kävijää eli suomeksi saada puoli Suomea pettämään toisiaan. Eikä siinä mitään kummallista ole, että yritys yrittää tehdä voittoa, vaikkakin liikeidea on jokseenkin kyseenalainen.

Miksi niin moni mies sitten lähtee mukaan tähän salasuhde -meininkiin? Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Heli Vaarala epäilee miesten innostuksen pettämissivustosta johtuvan rakkauden puutteesta. Hänen mukaansa mies kaipaa rakkautta, kun nainen on tyytyväinen perheen kanssa vietettyyn aikaan. Iltalehden toimittaja puolestaan kirjautui palveluun ja kyseli miehiltä itseltää asiaa.

Kävi ilmi, että moni sivustolle kirjautunut mies hakee vain jännitystä ja kokeilee suhteen rajoja. Miten pitkälle uskaltaa mennä. Syiksi miehet antoivat mm. uteliaisuuden: tälläinen mies ei välttämättä ole tositarkoituksella liikenteessä ja kyse onkin enemmän viattomasta viestien vaihtamisesta ja flirtistä. Nettipalvelu varatuille on vielä uusi ja herättää uteliaisuutta. Tosiasia kuitenkin on, että pieni vilkuilu voi olla ensimmäinen askel pidemmälle, mutta ei välttämättä. Omasta mielestäni on tietenkin eriasia, että kuka edes lähee kokeilemaan, mutta kaipa se on miehille sallittava, kun tiedämme kuitenkin heidän luontonsa. Netistä saatetaan myös hakea tanssiseuraa: on turvallista hakea seuraa ihmisestä, joka on varattu, joten turhia riskejä ei oteta puolin eikä toisin.

” - Pitkän harkinnan jälkeen olen ajatellut, että voisin etsiä elämääni luottamuksellista kumppania, mielummin varattua naista, tuomaan uutta sisältöä, läheisyyttä ja jännitystä elämään. Ja miksei muutakin seuraa, vaikka tanssiseuraa, 40-vuotias helsinkiläinen kirjoittaa.”


Miehet mainitsivat myös kokeilun halun, sillä netissä on helppo kokeille, ilman turhia riskejä, missä raja menee ja miten pitkälle voi mennä.

Harmaalle alueelle jäävät syyt ”lämmikettä talveen” ja ”turvallista seuraa”. Talven lämmikkeeksi haettiin elämään turvallista vaihtelua, kuten kaukosuhdetta talven ajaksi. Omassa pienessä päässäni lasken tämän jo pettämiseksi, siksi laitan sen harmaalle alueelle. Turvallista seuraa hakevat puolestaan kommentoivat nimettömän nettideittailun toisen kanssa antavan turvamuurin, joten ehdotuksetkin voivat olla kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tässäkin kuitenkin siirrytään harmaalle alueelle 43-vuotiaan espoolaismiehen todettua, että alkuun nettisuhde ja ehkä seuraava steppi on satunnaiset tapaamiset.

Näiden puoliviattomien miehien lisäksi on olemassa myös ne tositaroituksella sivustolla olevat miehet, jotka kertovat etsivänsä mm. jännitystä elämään, koska arki on harmaata. Näillä miehillä ei myöskään ole paineita kiinnijäämisestä, vaan he ovat valmiita tapaamaan julkisillakin paikoilla. Lisää seksiä: monen miehen mukaan parisuhteesta uupuu seksi ja läjeisyys ja kun kotona ei onnistu, kokeilevat he onneaan nettipalvelussa.

”- Olen naimisissa ja tykkään kaikenlaisesta sexittelystä, sexyvirittyneisyys korkealla tasolla ja ei kait sitä täällä olisi josko tarpeeksi sexiä omalla tahollaan saisi, 50-vuotias helsinkiläismies kirjoittaa.”


Satunnaisen seuran hakijat kertovat kotona kaiken olevan periaatteessa hyvin, mutta miehet kertovat silti etsivänsä satunnaista piristystä elämäänsä. Seksileikit: etsitään seksi- ja roolileikeistä kiinnosatuneita ihmisiä. Tämän voin jotenkuten ymmärtää, JOS kotona on yritetty järjestää fantasiaa, mutta puoliso on kieltäytynyt. Mielestäni myös naisen on otettava välillä miehen fantasiat huomioon, jos aikoo miehensä pitää ja tämä sama pätee toisin päin. En minäkään nauti suihinottamisesta, mutta koska tiedän mieheni nauttivan, niin miksi en sitä hänelle soisi? Nautiskelu: osa miehistä haluaa nautiskella, mutta ei oman puolison kanssa. He hakevat viikonloppureissu seuraa ym.

Yritän nyt siis puolueettomasti käsitellä nämä pettämiseen ”oikeuttavat” syyt, mikä tosin on hyvin vaikeaa, sillä: JOS pariskunnat kommunikoisivat keskenään, tarvitsisiko kenenkään pettää? Kumoan nyt siis yksi kerrallaan jokaisen väitteen liittyen aktiiviseen seuran hakuun oman suhteen ulkopuolelta.

- Jännitystä elämään
: jos elämäsi on niin harmaata, että olet valmis tapaamaan kahvilassa kiinnijäämisestä huolimatta, niin MIKSI HELVETISSÄ PYSYÄ TÄLLÄISESSÄ SUHTEESSA? Tai jos pysytään yhdessä lasten takia, kannattaisiko JOKA TAPUKSESSA puhua puolison kanssa siitä, että arki on harmaata. Vaihtoehdot ovat, että piristää sitä yhdessä, eroaa tai sitten puolisosi hyväksyy seikkailusi, jolloin se ei ole enään pettämistä.

- Lisää seksiä: Kannattaisiko EHKÄ jutella sen kumppanin kanssa läheisyyden ja seksin puuttumisesta? Jos puliso ei halua enempää läheisyyttä tai seksiä, niin sitten se on ero tai, että puoliso hyväksyy seikkailusi, jolloin se ei ole enään pettämistä.

- Satunnaista seuraa:
jos kotona olisi OIKEASTI kaikki hyvin, et etsisi satunnaista seuraa. Toisaalta, jos olet entinen playeri, niin ymmärrän kyllä yskän. Kannataisi silti ehkä puhua aiheesta puolison tai edes ystävän kanssa. Se helpottaa kummasti.

- Seksileikit: ENSIN kanattaa kysyä puolisolta voisiko hän toteuttaa fantasiaasi joskus. Jos vastaus on kieltävä, niin on kai ok etsiä kaveri muualta, mutta tällöinkin puoliso jo tietää asiasta, joten sekään ei ole enään pettämistä.

- Nautiskelu: no voi helvetti! Jos et halua nauttia oman puolison kanssa laatuaikaa kahdestaan, niin KAI SIINÄ NYT JOTAIN ON PIELESSÄ! Taas vaihteeksi kannattaa EHKÄ puhua puolison kanssa.

PUHUKAA KESKENÄNNE NIIN ETTE SATUTA TOISIANNE!!!!!

Samalla kun pettäjille annetaan ohjeita miten peittää jälkensä, saavat petetyksi tulleet ohjeita siihen, miten selvitä petetyksi tulemisesta. Väestöliitto neuvoo seuraavasti:

- ensisokin jälkeen ota yhteyttä ystävään, sukulaiseen tai ammattiauttajaan
- jos asia valvottaa, käänny lääkärin puoleen
- jos työnteko käy ylivoimaiseksi, jää sairaslomalle
- älä tee hätiköityjä päätöksi, vaan anna tunteiden tasaantua
- älä loukkaa pettäjää
- niin kauan kuin toinen suhde on olemassa, asioiden selvittely ei etene

Miksi näin? Miksi pettäjää neuvotaan olemaan jäämättä kiinni ja näin ollen olemaan ”satuttamatta” toista samalla, kun petetyksi tullutta neuvotaan hakemaan apua ja rauhoittumaan ja olematta pahoittamatta pettäjän tunteita. SIIS MITÄ HELVETTIÄ? Missä vaiheessa yhteiskunnassamme on menty tähän pisteeseen?

Rakkaat kanssa eläjäni. Älkää satuttako toisianne tahallaan, sillä kaikesta voi ja pitää puhua. Jos et voi parisuhteessasi puhua ongelmistasi tai ongelmistanne avoimesti, sopii miettiä oletko oikeassa parisuhteessa. Minä annoin miehelleni anteeksi kaikki hänen idioottimaisuutensa, sillä puhumalla me selvitimme toisillemme omat näkemyksemme suhteestamme ja tämän ansioista kykenin ymmärtämään miestäni ja antamaan anteeksi, samoin kuin hän kykeni ymmärtämään minua ja ymmärsi olla aidosti pahoillaan.

Lähteet:
http://www.iltalehti.fi/seksuaalisuusjasuhteet/2011120514887676_se.shtml
http://www.iltalehti.fi/seksuaalisuusjasuhteet/2011120514887866_se.shtml
http://www.iltalehti.fi/seksuaalisuusjasuhteet/2011120514887912_se.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti