9. marraskuuta 2011

Fazer Amican kyseenalaiset toimintaperiaatteet

Pari valittua sanaa Fazer Amican Savonlinnassa sijaitsevasta ravintolasta.

Kela tarjoaa opiskelijoille kyllä tuntuvat alennusksen lounaan hintaan, mutta ruoan hinta on nyt kuitenkin pikkuhiljaa hilautunut ylöspäin alennuksesta huolimatta, lounaan laadun silti paranematta. Ravintolassa kasvislounas maksaa täyteen hintaan 6.30€ (Normaali lihaa sisältävä lounas on 6.20-6.30€). Kelan ateriatuen jälkeen kasvislounas maksaa opiskelijalle 1.90€ (normaali lihaa sisältävä lounas puolestaan 2.32-2.50€). Huomatkaa tässä kohtaa, että opiskelija saa suhteessa liharuokaan kasvisruoan halvemmalla kuin normaali hintaan lounastava. Tämä oli muuten yksi syistä, jotka kanustivat minua siirtymään täysin kasvispainotteiseen ruokavalioon koulussa (ja tämä oli ennen kuin totesin lihan olevan sopimaton minulle), sen lisäksi tietysti, että kasviruoat Amican ravintoloissa ovat edes jotenkuten syömä kelpoisia, toisin kuin liharuoat.

Tämä 1.90€ maksava kasvislounas sisältää 2 lasia juomaa (joista toisen täytyy olla vettä tai maksat lisähinnan), salaattipöydän (joka pääosin on oikein syötävä + lisäpisteet balsamiviinietikasta ja siemenistä!), lämpimän kasvispääruoan sekä kolme viipaletta leipää. Oikein hyvä hintasuhde siis minun mielestäni. Valitettavaa vain on se, että hyvin usein pääruoka näyttää kertaalleen syödyltä ja vähintäänkin epäilyttävältä. Tällöin jätän pääruoan suosiolla väliin, sillä poikkeuksetta vatsani tulee niin kipeäksi, että lopu päivä menee sikiöasennossa itkua pidätellessä.

Tänään kävi sitten se, että tarjolla oli kuivaa ja ylikypsää tummaa riisiä sekä kertaalleen syödyn näköistä kookoskasviskastiketta. Päätin siis syödä pelkän salaattipöydän, johon kuuluivat salaatti, juomat ja leivät (kaikki sama, paitsi pääruoka). Hinnaksi minulle kerrottiin 1.80€. Voisiko tästä siis päätellä, että kasvispääruoan hinta on 0.10€? Ei mikään ihme lounaan laatuun nähden. Tulipahan sekin seikka sitten selville.
Ehkä hivenen harhaan johtavaa mainontaa?

Toinen vähintäänkin kummallinen seikka on se, että jos otat kolme leipä palaa ja maksat niistä lounaan yhteydessä, mutta et jaksakaan syödä kaikkia, et voi myöskään tässä tapauksessa ottaa niitä mukaasi. Tai voit, mutta vaihtoehdot ovat seuraavat: joko maksat mukaasi ottamistasi jo kertaalleen maksetuista leipäpaloista 0.50€ lisää tai heität ne kokin silmien alla biojäteastiaan. Haluaisin tosiaan tietää tämän toimintamallin syyn. Kyllä ABC:llä vaan saa rasian lopulle lounaalle, jos sitä ei jaksa syödä paikan päällä, eikä siitä joudu maksamaan mitään lisää.

Olen kuullut henk.koht. tietoa Fazer Amica ravintolassa ennen toimineelta kokilta, että salaatti pöydän salaatteihin lisätään mm. etikkaa ym. tököttejä, jotta asiakkaat söisivät vähemmän maksamallaan aterialla. Samasta syystä itse lounaaksi ei koskaan ole perus kasvisrisottoa vaan sen on aina oltava jotain ”erikoista”=pahanmakuista Taiwanilaista tomaatti-kookos-ananas-pikkelssi –risottoa. Kunhan vaan tarveaineiden maut ei sovi yhteen, niin kaikki on hyvin ja asiakkaat syövät vähemmän. Sanottakoon vielä, että Fazer Amican entinen kokki sanoi mm. tästä syystä itsensä irti, sillä tämä toiminta periaate soti hänen periaatteitaan vastaan.

Miksi Fazer Amica sitten voi kohdella asiakkaitaan näin? Koska heillä on monopoliasema koulumme kahviona/lounasravintolana, eikä opiskelijoilla ole muuta vaihtoehtoa ellei sitten raahaa omia eväitä kotoa. Tässä opiskelijayhdistyksemme onkin tullut vastaan ja hankkinut opiskelijoiden käyttöön pienen lounastus/hengailu tilan, josta löytyvät mikro, jääkaappi, tiskausmahdollisuus, kahvinkeitin sekä vähän astioita. Samassa tilassa on myös radio sekä kuukausittain uusittava aikakauslehtivalikoima ja ajantasalla olevat HS, Itukka ja pienemmät paikallislehdet. Henkilökohtaisesti tulen itse aina tänne mielummin syömän, kuin jään hälyiseen, valtavaan, kaikuvaan, epämukavaan ja kylmään ruokalaan.

Fazer Amica Ruokala Kaarisali



Opiskelijoiden itse rakentama lounastila Coffice.



PS. päivän piristykseksi/loppu kevennykseksi erään ravintolan henkilökunnan info-vihkosta ote:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti