8. marraskuuta 2011

Kaivattuja reseptejä

Omistan nyt tämän ylimääräisen ensimmäisen illalla kirjoittamani blogimerkinnän julkaisusta unohtuneille resepteille, joita niin kovin olette kaipailleet!


Aivan uskomattoman herkullinen nuudeli häsmäkkä. Tofu, punasipuli ja h-m-p tuovat mukavan raikkaan maun makean tuliseen paholaisenhilloon, jota puolestaan pehmentää kermainen bearnaisekastike. Harmittaa ettei kaapissa ollut mitään vihreää kaveriksi. Olin miettinyt sopivaksi rukolaa, jäävuorisalaattia tai persiljaa.


Tumma soijarouhe tuo mukavaa keksimäisyyttä murupohjaan, joka toimii oivana kontrastina mehukkaalle mustikalle. Itse laitan aina mustikat jäisinä piirakan päälle, niin se lisää vielä piirakan kosteutta.  En tiedä miksi, mutta piirakka parani pakastamisen myötä!



Valkosipulilla on:
- kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä.
- joidenkin tutkimusten mukaan sen on todettu myös estävän kasvainten kasvua.
- verisuonten tukkeutumista ehkäisevä vaikutus.
- kyky  laajentaa verisuonia, mikä vaikuttaa alentavasti verenpaineeseen.
- vaikuttaa vatsan toimintaan edistämällä sapen eritystä ja estämällä mahan käymistä lievittäen samalla ilmavaivoja.


Valkosipulin tehoaineet haihtuvat herkästi, minkä takia rohdos tulisi nauttia kuumentamattomana. Nuhaa voidaan lievittää sieraimiin asetetuilla valkosipulimehuun kastetuilla pumpulitupoilla. Samoin voidaan valkosipulitupolla lievittää korvasärkyä. Korvasäryn hoitoon voidaan valkosipulimehun sijasta käyttää öljyyn uutettua valkosipulia. Uutos voidaan valmistaa suhteella 1/3 murskattua valkosipulia ja 2/3 kylmäpuristettua oliiviöljyä. Seoksen annetaan valmistua muutaman tunnin ajan välillä ravistellen. Valkosipuliöljyyn kostutetuilla siteillä voidaan hoitaa esimerkiksi säärihaavaa.

Mustikassa on protoantosyanideja, flavonoleja ja tanniineja, jotka toimivat antioksidantteina, ja niiden on havaittu laboratoriokokeissa vähentävän tulehduksia (inflammaatio).

Mustaherukka on C-vitamiinikuningas, jo 50g riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinin tarpeen ja mustaherukassa on myös runsaasti E-vitamiinia. Mustaherukan siementen rasvahappokoostumuksen uskotaan suojaavan erilaisilta verisuonitaudeilta ja auttavan atooppisissa ihotulehduksissa, PMS:ssa, sokeritaudissa, MS-taudissa ja alkoholismissa. Mustaherukoilla uskotaan myös olevan naisten hormoni-tasapainoa säätelevä vaikutus.

Hunaja on hapanta eli sen pH on yleensä alle 5. Hunajan alhainen pH johtuu glukonihaposta, joka estää useimpien bakteerien lisääntymisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti