4. marraskuuta 2011

Selkäpiitä karmivimmat paikat 2/4

6. Prypiat sijaitsee Pohjois-Ukrainassa ja oli kerran koti Chernobyl ydinvoimalan työntekijöille ja tiedemiehille. Prypiat perustettiin 1970 luvulla ja virallisesti nimettiin kaupungiksi vuonna 1979. Prypiat kuitenkin hylättiin jo vuonna 1986 seurauksena Chernobylin ydinonnettomuudesta. Prypiat oli yhdeksäs ydinvoimala kaupunki sen aikaisessa Neuvostoliitossa. Kaupungin asukasluku ennen onnettomuutta oli noin 50 000 asukasta. Kaupungin evakoinnista lähtien, se on pysynyt autiona. Prypiatissa sijaitsi mm. kokonainen huvipuisto työntekijöiden perheille. Prypiat sijaitsee Chernobylin ydinräjähdyksen alueella (the Zone of Alienation), joka on 30km suuntaansa entiseltä voimalalta. Nykyään kaupunki on avattu turisteille, sillä Ukrainan hallituksen mukaan säteily arvot ovat laskeneet riittävän vähäisiksi kuluneiden vuosien aikana. Prypiatin aavekaupunkia on myös käytetty pohjana kokonaiselle levelille pelissä Call of Duty 4.
      

      7. Isla de las Munecas eli Island of the Dolls sijaitsee keskellä suota Aztecin sydämessä. Saari on suosittu turisti kohde, mutta päästäkseen sinne, on hankittava opas viemään veneellä Xochimilcon kanaalia pitkin itse saarelle. Legenda kertoo, että vuosia sitten pieni tyttö hukkui kanaalii saaren lähelle, eikä kulunut kauaakaan tytön kuoleman jälkeen, kun saaren ainut asukas Don Julian Santana Barrera löysi tytön nuken kellumasta vedestä. Tämän jälkeen nukkeja alkoi ilmestyä kellumaan veteen kaikkialla saaren ympärillä ja seuraavien 50 vuoden aikana Barrera keräsi tuhansia hylättyjä nukkeja, joista hän ajatteli olevan seuraa kuolleelle tytölle. 2001 Barrera menehtyi hukkumalla samaan kanaaliin kuin tyttökin, jonka haamua hän oli yrittäny miellyttää nukeilla elinvuosinaan. Vaihtoehtoinen selitys miehen hukkumiselle on, että hänen kammottavat nukkensa murhasivat hänet, Chucky-tyyliin, ja raahasivat hänet kanaaliin, jotta se näyttäisi hukkumiselta. Kuka tietää.



8. Gunkanjima (Battleship island) on saanut lempinimensä taistelulaivaa muistuttavasta siluetistaan. Toiselta nimeltään myös Hashima islandina tunnettu saari on yksi 505 asumattomasta saaresta Japanissa, mutta myös kuuluisin niistä. Se sijaitsee noin 15km päässä Nagasakista. Saari oli asutettu vuodesta 1887 vuoteen 1974, siellä louhitun hiilen ansiosta. Hiilikaivoksen sulkeuduttua saari autioitui ja sen betoni rakennukset jäivät ränsistymään. Kerrotaan myös, että saari olisi toiminut pakkotyövoimaleirinä yli 500 korealaiselle vangille Toisen Maailmansodan aikaan. Saarelle matkustaminen oli kiellettyä yli 20 vuotta, mutta vuonna 2009 maihinnousu saarelle sallittiin jälleen. Tästä huolimatta ainoastaan noin 10% saaresta on avoinna yleisölle. Vielä arvoituksellisemman saaresta tekee se tosiasia, että vaativien sääolosuhteiden vuoksi pääsy saarelle on mahdollista ainoastaan 160 päivänä vuodessa. Saarta käytettiin kuvamateriaalina mm. History Chanelin ohjelmalle Life After People

   
      9.Hellingly Hospital oli valtava mielisairaala Hellinglyn kylässä Englannissa. Sairaala, joka tunnetaan myös nimillä East Sussex County Asylum ja Hellingly, avatiin vuonna 1903. Sairaalan suunnitellut arkkitehti George Thomas Hine oli yksi aikansa arvostetuimmista mielisairaala arkkitehdeista. Hellinglyn sairaalassa oli parhaimpina vuosinaan lähes 2000 potilasta hoidettavana ja koko sairaala käsitti 63 eekkeriä tiluksia, johon kuuluivat oma rautatie, tanssisali, salonki sekä vesitorni. Sairaala suljettiin vuonna 1994. Tosin kuvia katsoessa voisi kuvitella, että sairaala on hylätty 1884, eikä vain 17 vuotta sitten. Vuonna 2010 sairaalaa ruettiin purkamaan uusien rakennusten tieltä ja anoastaan pari ulkorakennusta ja päärakennuksen ulkoseinät jätettiin.


      10. Kryziu Kalnas (The Hill of Crosses) sijaitsee noin 12km pohjoiseen Šiauliai kaupungista Pohjois-Liettuassa. Ei ole varmaa tietoa miksi tai milloin ensimmäiset ristit on tuotu kukkulalle, mutta vuosien saatossa katolilaiset pyhiinvaeltajat ovat tuoneet kukkulalle ristejä, valtavia crusifixeja, liettualaisten patrioottien patsaita, Neitsyt Marian patsaan sekä tuhansittain pieniä kuvia ja veistoksia. Ristien tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, mutta vuonna 2006 niitä arvellaan olleen 100 000. Kukkulan alkuperäs arvellaan kuitenkin liittyneen 1830 ja 1860 luvuilla käytyihin kapinoihin Venäjän valtaa vastaan. Kun omaiset eivät voineet paikallistaa kuolleiden kapinallisten ruumiitsa, alkoivat he tuoda symbolisia muistomerkkejä kukkulalle. Vuosina 1944-1990, kun Liettua taisteli itsenäisyydestä Neuvostoliittoa vastaan, kävivät neuvostoliiton joukot ainakin kolmeen kertaan tyhjentämässä kukkulan, mutta sitkeät liettualaiset toivat aina tilalle uudet ristit. The Hill of Crosses ei edelleenkään ole kenenkään maata, joten vieraat ovat vapaita pystyttämään ristinsä minne näkevät parhaimmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti