25. lokakuuta 2011

Mitä maalla voi tehdä; päivä 3

Halkojenhakkuu. Pöllejä saa iskeä kirveellä niin lujaa kuin pienistä käsistä lähtee. Iskuihin voi purkaa kaikki arkipäivien stressipatoutumat, ilman että loukkaa ympärillä olevia läheisiä. Elkämme myöskään unohtako käsi-, selkä- ja jalkalihaksia, jotka saavat kovimman kohtelun tässä hommassa.

Halkojen hakkuu näin talven kynnyksellä on sikälikin välttämätöntä omakotitalossa, jos mielii omistaa takan, leivinuunin, rantasaunan, notskipaikan, kesäkeittiön/grillin ym. Puilla lämmittäminen on myös taloudellisempaa kuin sähköllä tai edes maalämmöllä, joka täällä lämmittää kaikkien huoneiden lattiat. Ehkä hieman luksusta!

Ehkä muistatte myös pari talvea sitten, kun tuli niin paljon lunta, että puoli Suomea oli ilman sähköjä viikko tolkulla. Aiheeseen liittyen oli laajaa uutisointia sähkölämmitteisten talojen jäätymisestä ja puulämmitteisten talojen ihanteellisuudesta. Tästä voi vain miettiä, mikä täällä peräpohjolassa kannattaa!

Pihatöistä, oli se sitten halkojenhakkuuta tai haravointi, saa paljon enemmän irti, jos sen tekee porukalla. Yhdessä tekemisestä vain saa niin paljon lisäpuhtia. En minäkään yksin tuolla kirveen kanssa heilunut, vaan teimme äitini kanssa pitkän päivän halkopinolla, äiti sahaten ja minä pilkkoen.




En edes kysy, kuin kauan ko. pöllit on täällä seisseet. Totesin vain äiteelle, että mukavan sienekäs sivuhaju näissä on. Tähän äiti vastasi, että no ei ihme, että meillä on aina notskilla niin hauskaa! Ps. Huomaa sieni halossa.
Lehtipuu on jännä.


Puoliväli.


Yhdessä asumisen riemuja.





Kun on tehnyt täyden päivän halkopinoilla, voi hyvällä omalla tunnolla lämmittää rantasaunan. Puulämmitteisessä saunassa vain on sitä jotain. Ja koska meidän sauna on rakennettu ennen EU-direktiivien säätämistä, saa se olla rannassa toisin kuin uudemmat rakennukset!






Jotkin asiat on vain tehtävä perinteitä kunnioittaen, kuten vesien kanto järvestä saunaan.

Puulämmitteinen hirsirantasauna.

Usva järven pinnalla kertoo kylmästä yöstä.

Myrskylyhty saunan ikkunan takana antaa valoa saunaan ja luo tunnelmaa. Meidän saunassa kun ei mitään turhia sähköjä ole!

Saunan jälkeen on mukava käpertyä sisään takkatulen ääreen teekupposen ja vastaleivottujen sämpylöiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti