30. lokakuuta 2011

Tamperelaiset ja tulitikut

Olen huomannut lehtiä lueskellessani, että Tampereella tuntuu syttyvän enemmän tulipaloja kuin missään muualla Suomessa. Tämän lisäksi tulipalot tuntuvat yleistyneen viimeisen parin vuoden aikana. Ihmettelenkin siis ovatko tamperelaiset kädettömiä tulentekovälineiden kanssa, rakentavatko he talonsa piittaamatta paloturvallisuudesta vai asuuko jokaisessa tamperelaisessa pieni pyromaani?

Anna ja lapset - Pieni murhapolttaja (http://lirama.net/song/83778)

Ota siitä nyt sitten selvää. Varmaa on vain se, että Tampereella on viikottain joku paikka tulessa, oli se sitten rakennus tai parkkihallillinen autoja. Saman ilmiön on myös huomannut toinen bloggerin kirjoittaja. Lomautettu Insinööri AMK kirjoittaa blogissaan 14.6.2011 jokseenkin osuvasti, että Tampereella taas on syttynyt jos jonkinlainen rakennus. Sokkari oli kärähtänyt. Ja Kalevan kirkko myös. Jos on maailmalla keksitty itsestäänsammuva tupakka, niin voisko Tampereelle rakentaa itsestäänsammuvia taloja. Vai liittyykö nämä Tampereen lukuisat tulipalot sitten jotenkin tämän vuoden kulttuuripääkaupungin, Turun, ohjelmaan. Olisihan nuo Tampereen maamerkkien tulipalot mukava lisä turkulaiseen kulttuuriähkyyn. Tälle vuodelle oli keksittävä sitten muutakin kuin sipulin muotoinen sauna.

Lomautettu Insinööri AMK -blogi: http://lomautettuinsinooriamk.blogspot.com/

Piipaa infon (http://www.piipaa.info/halytykset/tampere.php) tilaston mukaan Tampereella on viimeisen viikon aikana (23.-30.10.2011) ollut 34 palohälyytystä, mikä tekee keskimäärin 4,9 tulipaloa vuorokaudessa. Jos verrataan lukua muihin hälyytyksiin (mukaan lukien liikenneonnettomuudet, ihmisten pelastamiset ja ympäristöonnettomuudet) joita on saman viikon aikana ollut 10, mikä tekee vuorokaudessa keskimäärin 1,4 hälytystä.

Uutisointia Tampereen tulipaloista on jonkin verran. Löysin vanhan artikkelin vuodelta 1925, jolloin Tampereella mitattiin kesän aikana keskilämpötilaksi 21.1 astetta, mikä teki kesästä kuumimman maailmansotien välissä. Artikkelissa kerrotaan, että Ruoveden kirkonkylässä paloi 22.7. entinen nuorisoseurantalo, joka toimi työläisperheiden asuntoina. Palon seurauksena lähes 50 henkilöä jäi kodittomaksi. Tulen epäiltiin syttyneen savupiipusta kuivalle katolle lentäneestä kipinästä. Ihmisiä kehotettiin myös Aamulehden etusivulla ehdottomaan varovaisuuteen, koska suuri osa tulipaloista sai alkunsa varomattomasta tulen käytöstä.


Viimeaikaisia paloja Tampereella, joista löysin tietoa ovat olleet:

14.5.2010 Rajussa tulipalossa alakerran McDonald's tuhoutui täysin. Tuli tuhosi myös jugendtaloa Tampereen ydinkeskustassa. Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta aineellista vahinkoa arvioidaan kertyneen useiden miljoonien eurojen edestä. Tuli lähti leviämään McDonald'sin rasvakeittimestä. Palo levisi McDonalds-ravintolasta talon ullakolle ilmastointikanavia pitkin. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010051411666996_uu.shtml)


22.11.2010 tulipalo sai poliisin mukaan alkunsa Love Hotel -nimisestä yökerhosta. Samalla paikalla ollut ravintola paloi edellisen kerran noin 15 vuotta sitten. Tulipalo vaati kolmen ihmisen hengen. Lisäksi neljä ihmistä on viety hoidettavaksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Palaneissa tiloissa on sijainnut ravintola vuosikymmeniä. Ensin siinä sijaitsi E-liikkeen Voima. Myöhemmin paikalle tuli Manhattan, joka sekin paloi. Tuhoisat ravintolapalot alkavat olla Tampereella liiankin yleisiä. (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/suurpalo-sama-paikka-karahti-15-vuotta-sitten/art-1288351480027.html)



25.5.2011 kerrostalon palo Tampereen Hämeenpuistossa ajoi useiden asuntojen asukkaat evakkoon keskiviikon vastaisena yönä. Palo näyttää saaneen alkunsa pihan paperinkeräysastiasta. Tuli levisi siitä autokatokseen ja sieltä ylöspäin. Myös Aleksanterin koulun C-rakennus syttyi palamaan puoli viideltä aamulla. Pahoin vaurioituneessa rakennuksessa toimii esikoulu, jonka lapset pääsivät lähistön päiväkoteihin. Myös koulun päärakennus pidettiin suljettuna. Poliisi pitää Tampereen viimeöisiä tulipaloja tuhopolttoina.
 (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tulipalo+Tampereella+ajoi+kerrostalon+asukkaita+y%C3%B6n+selk%C3%A4%C3%A4n/1135266398827)

10.9.2011 kaksikerroksisen autiotalon yläkerta paloi Tampereen Paasikiventien varressa lauantai-aamuna. Talosta oli sähköt katkaistu. Syttymissyy on toistaiseksi auki ja poliisi selvittää asiaa. (http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194696078826/artikkeli/autiotalon+ylakerta+paloi+tampereen+santalahdessa.html)

9.10.2011 Tulipalo syttyi kaksikerroksisessa puukerrostalossa. Henkilövahinkoja ei sattunut, mutta talo vaurioitui pahoin. Tulipalo sai ilmeisesti alkunsa Nekalassa sijaitsevan kerrostalon B-rapun ensimmäisen kerroksen asunnosta. Sieltä tulipalo levisi talon rakenteita pitkin myös A- ja C-rappuihin.
Poliisi tutkii palon syttymissyytä. (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/116624-raju-tulipalo-levisi-kolmeen-rappukaytavaan)

24.10.2011 omakotitalo kärsi pahoja vahinkoja tulipalossa Tampereen Kihniössä. Palo syttyi maanantaina kolmen aikaan iltapäivällä yksikerroksisessa, 60-luvulla rakennetussa hirsitalossa. Talon asukas ei ollut sisällä tulen päästessä irti. Syttymis syystä ei mitään mainintaa. (http://yle.fi/alueet/tampere/2011/10/omakotitalo_paloi_kihniossa_2972611.html)

25.10.2011 pelastuslaitos sai puoli kuudelta hälytyksen Pyynikin uimahallille, jonka katolla oli pieni tulipalo. Palo oli syttynyt katolla aiemmin päivällä tehtyjen tulitöiden seurauksena. (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/tulipalo-pyynikin-uimahallin-katolla-tampereella/art-1288423367100.html)

29.10.2011 Kolme autoa paloi Tampereen keskustassa Tullintorin parkkihallissa aikaisin lauantaiaamuna. Tulipalo alkoi yhdestä autosta, joka paloi kokonaan. Myös kymmenkunta muuta autoa vaurioitui tai kärsi savuhaitoista.Palon syttymissyystä päivystävällä palomestarilla ei ollut tietoa. Finnparkin kiinteistöpäällikkö Pasi Nevalaisen mukaan aiemmin on sattunut muutamia kertoja niin, että auto on syttynyt hallissa itsekseen.

Sunnuntai 30.10.2011 Tampereen Pispalassa paloi puinen, tyhjillään ollut rakennus. Syttymis syytä ei ole vielä tiedossa. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011103014666411_uu.shtml )

Tulipalojen keskimääräisestä syttymissyystä on paha sanoa mitään, sillä puolistakaan jutuista poliisilla ei ole ollut tiedossa syttymissyytä. Tosin voihan sekin jo kertoa jotain, jos selkeää syytä ei ole havaittavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti