7. lokakuuta 2011

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää aloituspaikkojen leikkauksia

 TIEDOTE
 6.10.2011
MAMKin aloituspaikkoja esitetään leikattavaksi
 
Mikkelin ammattikorkeakoulu on muiden ammattikorkeakoulujen tapaan saanut 5.10. opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuosipalautteen. Palautteen painopiste on amk-uudistuksessa ja määrärahojen merkittävässä leikkaamisessa. Palautteessa ministeriö suosittelee kulttuurituotannon (35 aloituspaikkaa) ja palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelman (40 aloituspaikkaa) lopettamista. Sen sijaan palautteessa mainittua metsätalouden koulutusta (40 aloituspaikkaa) ei ministeriö vaadi kokonaan lopettamaan, vaan koulutus voi jatkua, mikäli se siirretään Pieksämäeltä Mikkeliin. MAMKin osakeyhtiön hallitus ei hyväksy ministeriön ensimmäistä ehdotusta, vaan neuvottelut alkavat ministeriön kanssa jo 7.10. MAMK tulee taistelemaan kaikkien lopetusuhan alla olevien koulutusohjelmien puolesta. Metsätalouden koulutuksen siirtämisestä Mikkeliin tehdään esitys oy-hallituksen 7.11. kokoukseen. Ministeriö esittää MAMKin aloituspaikoista leikattavaksi 75 paikkaa, mikä on 9,4 % leikkaus. Valtakunnan keskiarvo on 10.5 %. Yhteensä MAMKissa on aloituspaikkoja tällä hetkellä 788. Hajonta ammattikorkeakoulujen välillä on suurta, pahimmillaan aloituspaikkoja esitetään leikattavaksi Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa peräti 38 % verran. Etelä-Suomen suurten ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja leikataan puolestaan vain parilla prosentilla. Vuoden 2011 palautteessa pääpaino on ammattikorkeakoulujen rakenteiden uudistamisessa sekä  hallitusohjelmassa päätettyjen säästöjen toteuttaminen. Ammattikorkeakoulujen rahoituksesta leikataan  126 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä.  Säästöistä osa toteutetaan vähentämällä koulutuksen aloituspaikkoja 2200 vuodesta 2013 alkaen. Kokonaisopiskelijamäärä laskee noin 10 000:lla. Palautteisiin sisältyy ministeriön näkemys aloituspaikkojen ammattikorkeakoulukohtaisesta kohdentumisesta ottaen huomioon korkeakoulujen profiilit, painoalat sekä alueiden kehittämistarpeet ja ikäluokkakehitys. Vähennykset on suunnattu erityisesti kulttuurialalle, matkailu-, ravitsemis- ja talousalalle sekä tekniikan ja liikenteen alalle. 
 
Kyllä! Tämähän onkin kannattava leikkauskohta! Olen pohtinut tätä asiaa siitä asti, kun oma koulutus linjani päätettiin lakkauttaa. Suomesta laikataan kaikki erikoisalat pois, koska uuden lainsäädännön mukaan aloitus ryhmässä on oltava vähintään 40 aloituspaikkaa. No milläs helvetillä opetat 40 vaatetussuunnittelijaa/teatteripuvustajaa tai vaikka kapelimestaria yhtä aikaa? No et mitenkään!
Näillä uudistuksilla meillä on kymmenen vuoden päästä 5 miljoonaa sairaan hoitajaa huolestimassa suurista vanhenevista ikäluokista. Mitäs sitten kun ne kuolee pois? Suomessa on sairaanhoitajia ilman töitä, eikä mitään erikoisosaamista. Go hallitus GO!

2 kommenttia:

  1. Nyt pientä rakentavaa kritiikkiä. Voisit vaihtaa fontin johonkin hieman paremmin luettavaan :)

    T: Teemu

    VastaaPoista
  2. Kiitos rakentavasta kritiikistä. Otetaan huomioon! :)

    VastaaPoista